
Enkel ‘een logo’ voor je merk (aka je baby) will not get the job done.. Hieronder leg ik je graag uit waarom.
Ben je iemand die voor het eerst een zaak opstart? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk vol enthousiasme en wil je alle praktische zaken liefst zo snel mogelijk regelen. Als je niet thuis bent in design, dan is je branding/je huisstijl en een logo meestal een praktisch punt op je lijstje of misschien al helemaal geen punt..?
Of, weet je heel goed wat je wil met je zaak maar ben je wat overweldigd door wat het je zal kosten?
Of, je hebt al een tijdje een zaak en een logo, maar je bent dat gewoon helemaal beu ?
Maakt niet uit wat de reden is, ik weet dat het heel verleidelijk is om ‘gewoon een logo’ aan een designer te vragen. Het is misschien wat goedkoper? Sneller ? Wel hieronder som ik wat puntjes op die je misschien kunnen overtuigen toch naar het groter geheel te kijken.
1. half werk
Meestal als je een logo begint, ga je vanzelf al op zoek naar: wat wil ik ? Wat voor mensen moeten aangesproken worden met dit logo? Waarvoor moet het logo dienen, gaat het op giant billboards staan of eerder voor digitaal gebruik zoals sociale media ?
Het zijn allemaal vragen die je je waarschijnlijk gaat stellen en die je aan je designer gaat moeten beantwoorden zodat hij/zij hiermee aan de slag kan. Als je daar wat verder op ingaat, dan kan je verder bouwen om een totale branding te vormen voor je merk. Als je het hier dus enkel bij een logo houdt, doe je eigenlijk half werk.
Versta me niet verkeerd, een logo is echt top, een goed begin en moet inderdaad hoog op je lijst met prioriteiten staan, maar stop niet daar als je je merk naar een hoger niveau wil tillen.

2. branding is niet enkel voor je bedrijf
Tegenwoordig zijn steeds meer mensen overtuigd van lokaal kopen en kopen bij mensen die ze ‘kennen’. Als je er over nadenkt, de lokale merken waar jij koopt, daar kan je 9 van de 10 een gezicht op plakken. En dat geeft vertrouwen, dat merk ik toch bij mezelf op. Ik volg merken op sociale media, daar kan je blikken achter de schermen werpen en soms zelfs spieken in het persoonlijke leven van de ondernemers. Het is een marketingtool geworden. Het maakt het kopen via een webshop toch iets persoonlijker. Daarom moet je ook werken aan je personal branding. Mensen gaan enkel bij het zien van een logo niet zomaar vertrouwen krijgen of opkijken naar jou of je merk.
Een logo kan uiteraard ‘vertrouwen’ uitstralen, maar toch is een beeld opgebouwd uit vlakken en typo over het algemeen minder persoonlijk dan een gezicht dat je lijkt te kennen alsof het een vriend is. Door personal branding bouw je eigenlijk een fanbase op. Fans van je merk, maar ook fans van jou als ondernemer.
(Je personal branding hoeft niet persé altijd jouw hoofd te zijn,
je kan hier ook ambassadeurs/influencers voor gebruiken of
een echt heel strakke branding die je doortrekt in écht alles.
Zodat mensen al van ver kunnen zien dat een advertentie,
mail, post, .. van jou is.)
3. struikel niet (enkel) over de prijs
Ik begrijp uiteraard dat je als beginnende ondernemer wat voorzichtig wil omgaan met je geld, maar besteed het wijs! Ben je een creatieve ondernemer en maak je bijvoorbeeld zelf producten, dan kan zou je liefst van al al je geld en tijd daarin stoppen. Je producten moeten er goed uitzien en kwalitatief zijn. Zeer juist, maar, zonder marketing zal je nooit tot verkoop komen (of toch niet verder dan familie en vrienden). Je moet mensen zien te overtuigen tot het kopen van je producten of diensten. Dat kan niet enkel met een logo en wat producten. Of course, alweer, een goede start !
Het zou jammer zijn dat je toch beslist om een professional in te schakelen voor een logo en neem nu €175 - €400 neertelt voor enkel een logo. Oké, een goede deal maar waardeloos om geld te spenderen aan iets dat je later weer moet veranderen. Bespaar jezelf dus de tijd en moeite (en het geld) en begin van bij de start met het opstarten van een sterk en degelijk merk.

4. consistentie
Als ondernemer met een zaak waarmee je producten of diensten verkoopt ben je heel waarschijnlijk aanwezig op sociale media, heb je een website, drukwerk zoals visitekaartjes enzovoort. Als deze allemaal een andere look en feel hebben lopen de mensen met een frons op hun gezicht weg. Het is verwarrend en ziet er niet professioneel uit. Onthoud dat een herkenbaar merk er eentje is dat blijft plakken. Je laat dat plakken door consistent en consequent te zijn. Het beste om consequent te kunnen blijven is het laten maken van een huisstijlhandboek. Het kan dienen als houvast voor jezelf of als bron voor een andere designer (dan diegene die je huisstijlhandboek opmaakte) om zich op te baseren.
Een huisstijlhandboek is meer dan een logo, het is je primair logo en alternatieven of variaties (aangepaste kleuren bijvoorbeeld) want je logo past niet altijd op elke achtergrond, vooraf geselecteerde fonts voor titels, paragrafen, quotes, kleurenpalet,... Door dit vast te leggen in een huisstijlhandboek kan je consequent je content opbouwen en vormgeven zodat het herkenbaar blijft. Zo’n huisstijlhandboek van je branding is niet enkel goed voor je herkenbaarheid maar ook achteraf tijdbesparend en dus zeker zijn investering waard. (of toch zeker het er over nadenken waard!)
5. gebruik je logo slim
Een logo vertegenwoordigt jouw merk en moet worden ingezet voor herkenbaarheid, mensen moeten bij het zien van je logo spontaan aan jou of je producten denken. In het begin kennen ze jouw merk of logo nog niet dus moet je er tijd en werk in investeren om dat te veranderen. Je moet er voor zorgen dat je het wijs en zelfs tactisch gebruikt zodat mensen het zonder het zelf te beseffen gewoon worden en spontaan gaan linken met jouw zaak. Wat ik dus wil zeggen: als je een logo maakt of laat maken moet je het gebruiken. Het levert niets op om het enkel bovenaan op je facturen te zetten, dat is geen reclame. Zet het op je auto, al je communicatie, sponsor de lokale sportclub, kortom wees zichtbaar en aanwezig. Een goed logo zorgt er ook voor dat mensen vanzelf kunnen uitmaken waarvoor het zou kunnen staan.
댓글