top of page

Het design proces stap-voor-stap + gratis checklist!

In dit artikel leg ik je graag meer uit over mijn design proces. Ik merk dat transparantie mensen over de streep kan trekken om een grafisch designer in te huren voor hun project of bedrijf. Zo weet je als klant exact wat je kan verwachten, wat je zelf moet doen of aanleveren en in orde maken zodat het design proces vlot en gestructureerd kan verlopen.


Een design proces is een constant heen en weer ge-ping-pong. Ik verkies veel en duidelijke communicatie en werk graag tot mijn klant helemaal tevreden en comfortabel is met zijn designs. Ik bied geen pakket aan met max. 2 correctierondes en that’s it, we werken samen tot een eindresultaat dat goed voelt. Wat niet wil zeggen dat feedback niet efficiënt moet zijn, dat graag wel natuurlijk, je snapt het wel ;)


Door de ervaring die ik al opdeed de afgelopen jaren, heb ik kunnen sleutelen aan een soort ‘stappenplan’ van het design proces voor mij en mijn klanten. Ik ben super flexibel en werk steeds naar de noden van het project en van de klant. Elke opdracht en klant is anders, maar een mini beetje houvast en structuur kan geen kwaad. Bijvoorbeeld eerst de copy en content, dan de vormgeving, omgekeerd zou absurd zijn.


Vooraf

Zoals ik hierboven al vertelde, voor ik kan beginnen aan jouw branding, website, vormgeving, whatever moet er iets te vormgeven of te branden zijn. Daarom zet ik eerst jou aan het werk.

Ik vraag steeds om een pinterest bord/moodboard te maken met inspiratie zodat ik de stijl kan zien die je leuk vind en je beter kan leren kennen op dat vlak. Het is soms moeilijk om in woorden uit te leggen wat je wil of wat je graag ziet. Een Pinterest bord is daar ideaal voor! Vervolgens als het om bijvoorbeeld een branding gaat krijg je een ‘brand identity werkboek’ doorgestuurd dat je me zo volledig mogelijk ingevuld mag bezorgen. Daarin staan vragen over de achtergrond van je merk, missie, publiek, markt, indruk die je wil achterlaten en de goals die je wil bereiken. Niet zweverig en niet op een strenge business coach manier. Je zal misschien niet alle vragen kunnen beantwoorden maar dat geeft niet. Elke extra info en visie over jouw bedrijf of het project is prima ! En wie weet zet het jou ook weer aan het denken en geeft het je nieuwe inzichten.

Tenslotte voeg je alle copy, foto’s, beelden, enz. toe in een gedeelde google drive map en dan kan de fun beginnen !


Het ontwerpen

Ik maak meestal 3 (main)logo voorstellen. Daaruit kan jij dan kiezen op welke je wil dat we verder werken. We kunnen deze aanpassen en vervolgens daarop verder werken voor de rest van de branding. Aan de hand van het main logo creëren we een branding bord met de andere branding elementen (logo variaties, fonts, patronen, kleuren,..) Hieraan knutselen we tot het op punt staat en eruit ziet hoe jij het wil.

Als de branding guidelines klaar zijn kunnen we daarmee aan de slag om dit toe te passen in je drukwerk, sociale media en website. Een branding bord is voor beide partijen een goede houvast voor een consistente branding.


De laatste fase

We installeren alles wat je nodig hebt en kunnen eventueel samen zitten om te bekijken en uit te leggen hoe alles werkt, zeker als het om een website gaat is dit aan te raden.

Vooraf vraag ik zeker voor een groot project een voorschot. In deze laatste fase betaal je de rest en vervolgens stuur ik je de finale bestanden.
Ben je klaar om hiermee echt in actie te schieten met je project, wil je je plannen omzetten in real life of wil je je bedrijf naar een next level tillen ?

Stuur me gerust een mailtje via contact@catooyen.com en dan prikken we een moment voor een brainstorm boven een kop stomende cappuccino!
Download hier alvast mijn stap-voor-stap design cheat sheet, zodat je weet wat je kan verwachten en zelf nog in orde moet brengen als je wil samenwerken of gewoon als je benieuwd bent naar het stap voor stap design proces!Commentaires


bottom of page