top of page

nieuwe huisstijl, maar waarom ?

Bijgewerkt op: 5 mrt. 2019
Finally, mijn nieuwe huisstijl. Een nieuw jasje, een fris gezicht voor mijn merk, mijn bedrijfje. Het

voelt aan als een verademing. Voor mezelf. Voor mijn omgeving was het zelfs even schrikken, omdat zij er niet zo’n nood aan hadden als ik. ‘Alles is toch goed zoals het is ?’ , ‘Waarom zou je veranderen? De mensen kennen je nu zo.’ Goh ja, nu, mijn omgeving is nu ook niet meteen het juiste publiek, (sorry mama en papa). Ze spelen het leven iets safer en zijn absoluut geen ondernemers. (ja, I know, ik heb ook geen idee waar het vandaan komt.) En ik ben ook zeer eigenwijs. Het was eigenlijk al lang een uitgemaakte zaak dat dit dringend moest gebeuren.

Dit is een foto van de 18jarige mezelf, die ik liet nemen voor mijn website toe ik net begon.

beginnen bij het begin

Ik startte mijn zaak toen ik 18 was. Dat klinkt zo mega ver weg, ‘toen ik 18 was’.

Ik was toen een snotneus. Nu ben ik 21 en dus nog steeds een snotneus, maar hey sssst.

In mijn laatste jaar van de middelbare school besloot ik dat ik iets miste, ik wou ondernemen. Ik was schoolmoe en wou iets DOEN. Door gebeurtenissen in mijn persoonlijk leven vond ik mijn ‘waarom’ voor het starten van een bedrijf. (Later schrijf ik dat verhaal nog wel eens.)

Doordat alles plots zo snel ging en ik het toch min of meer professioneel wou aanpakken, bokste ik snel een website met webshop in elkaar. Met liefde hoor, er was goed over nagedacht en ik wist wat ik ongeveer wou maar het moest snel gaan. Waarom ? Omdat ik een ongeduldig mens ben. Als ik een idee heb moet het meteen uitgevoerd worden en moet de wereld het ook liefst zo snel mogelijk zien.

Het kind kreeg ook een (soort van) huisstijl met een logo. Veel ervaring met het opbouwen van een huisstijl of website, laat staan een business had ik niet en mijn omgeving ook niet. Hadden ze dat wel, had ik waarschijnlijk niet eens geluisterd.

Het was een beetje roeien met de riemen die ik had. Ik koos toen voor een simpel logo. Letterlijk mijn naam met een kader rond. Daar liet ik een stempel van maken want dat leek wel leuk (en goedkoper dan gepersonaliseerd verpakkingsmateriaal of stickers).

Toen ik de stempel voor het eerste gebruikte vond ik de afdruk eigenijk leuker dan het ‘echte’ logo. Ik besloot de afdruk in te scannen en daarvan mijn logo te maken. Hup, klaar was Kees.

En oh ja, de kleur muntgroen vond ik ook wel tof ! Dat werd dan mijn branding-kleur. Leuk, leuk, visitekaartjes, stickertjes, envelopjes, bedank-kaartjes in elkaar flansen en klaar! Mijn eerste huisstijl was geboren. Of ja, ongeveer, want zo strak was hij niet. In andere communicatie, zoals facturen, offertes, Instagram, Facebook werd hij niet echt doorgetrokken… Dus een echte (consequente) huisstijl kunnen we dat niet noemen.

Na een jaar of twee wilde ik dat wel maar ik vond mijn draai niet meer in mijn huisstijl. Ik was er uitgegroeid, maar tijd om een nieuwe te creëren was er niet echt, want de opdrachten bleven wel komen. Dus bleef ik maar aanmodderen met het materiaal dat ik had.


spijt

Bon, ik heb nergens spijt van. Ik ben gewoon iemand die halsoverkop begint met haar ideeën uit te voeren en dan zien we wel. Het is mijn proces geweest. Het is goed geweest op die manier omdat ik daardoor nu weet wat ik wil. Ondertussen weet ik door ervaring waar ik goed in ben en waarin niet, wat ik leuk vind en wat niet. De liefde voor illustratie en vormgeving is alleen maar groter geworden. Die kennis kan je écht enkel hebben als je een traject hebt afgelegd dat je zelf hebt uitgestippeld, op jezelf zonder dat iemand je voorging. Dat is ook wat me maakt wie ik nu ben. Er is uiteraard niets mis met eerst te onderzoeken, maar ik leer veel meer van te springen en eventueel als het echt moet, op mijn bakkes te gaan. Ik heb veel geleerd van hoe het moet en hoe het niet moet. Maar so what ?


bon

Huisstijl ! Finally ! Ik heb me een paar dagen opgesloten in mijn bureau, achter mijn computer om me op niets anders te focussen dan op mezelf en mijn ‘brand’. Beetje gek om ‘mijn brand’ te zeggen als je gewoon een eenmanszaak hebt en je diensten verleent. Iets dat niet meteen altijd tastbaar is en mensen ook niet kant en klaar kunnen aankopen.

Maar dus toch, ‘mijn brand’, ‘mijn merk’.

Het heeft zijn tijd gehad om te rijpen. Ik ben er zelf heel erg blij mee en het geeft me weer meer goesting om met mijn bedrijf naar buiten te komen. Ik zie weer nieuwe mogelijkheden

en dat is een fijn gevoel.wat nog meer

Samen met de verandering van uitzicht, zijn er nog een paar andere dingen die anders zullen zijn. Ik wil duidelijker communiceren over wat ik doe en vooral de focus leggen op mijn diensten als grafisch vormgever en illustratrice. Hiernaast zal mijn webshop nog altijd blijven bestaan, dat is immers mijn creatieve uitlaatklep, maar het aanbod zal wat kleiner worden omdat het anders niet meer te combineren valt met mijn werk als vormgever.

Verder wil ik af en toe een artikeltje schrijven over mijn werk. Het is er nooit van gekomen omdat ik dyslexie heb en hierdoor soms schrijffouten maak die ik zelf niet zie. (no shit, dit is écht de reden en super vervelend !) Er is altijd iemand die mijn teksten moet nalezen waardoor mijn goesting meestal snel over is. Maar ik schrijf zo graag en ik verkondig zooo graag mijn mening en ideeën dat ik me erover heb gezet. Ik ga het gewoon doen. Het zullen korte artikeltjes worden over ondernemen, vormgeven, illustreren. ‘Wat is een huisstijl ?’, ‘waarom een huisstijl ?’, ‘waarom is design zo duur ?’, ‘hoe kies je de juiste designer ?’, ‘hoe begin je aan een logo ?’, ….. en veel meer.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page